Close
Tartu maantee 56, Tallinn

E-N   8  -  18


R   8  -  19


L   10 - 16

Kuidas hoolitseda lillekimbu eest

Kuidas hoolitseda lillekimbu eest

Kimbu ja lõikelillede säilitamise nippe

Nüüd kui lillede rõõmupundar on sulle koju jõudnud, on paras aeg seda vette panna. Kui ta meeldib sulle sama palju kui meile, siis siin Artishok lillesalongi eksperdid jagavad paar nippi tema värske ilme säilitamiseks.

Sobilik koht

Iga lillekimp on disainitud, et olla lihtne aga pilkupüüdev element sinu toas või kontoris. Ning kuna Artishok loob alati omapäraseid kimpe, siis ka koha otsimine on alati põnev. Mõtle läbi, kuhu sa asetad oma kimbu ja võid kindel olla, et ta säilib sul veel väga pikalt. Otsi mõnda jahedat ja hästi liikuva õhuga kohta eemal otsesest päikesevalgusest.

Värskenda lille varsi

Kui kimp on kohale toimetatud esimese asjana tuleks lõigata lillevarsi. Lõika varred viltuselt terava noaga vähemalt 2 cm kauguselt (lõika lilled vette kastetud noateraga, siis ei satu kapillaaridesse õhku). Aseta lilled pärast uute lõikepindade tegemist kohe vette! Kui nad jäävad õhu kätte, võib haava reaktsiooni tagajärjel lillevarre lõikepind ennast vähem kui minutiga sulgeda. Lõikamisel ära kasuta kääre, sest need suruvad kapillaarid kokku. Värskendust korda iga 2-3 päeva tagant ning samal ajal vaheta ka lillede vett.

Vesi puhtaks

Veel üks oluline detail on hoida vett lillelehtedest puhtana. Lehed eritavad fenooli, aidates kaasa kapillaaride tegevuse blokeerimisele kiirendades närbumist. Võta kõik üleliigsed lilled varre ümbert ära, et vesi ei puutuks nendega kokku ja ei tekiks kõdunemist. Kare, lubjarikas vesi lühendab säilivust. Kui elad kohas, kus vesi on kõva (kare), kasuta veepehmendus vahendeid või lisa vette sidrunhapet.

Kui palju ja millist vett vajab sinu kimp

Pane tähele oma kimbu eripära, et säilitada selle värskust veel paremini. Vaata, mis lilledest ja rohelusest sinu kimp koosneb. Igal taimel on oma eelistused vee osas.

Lilled ja taimed puiste vartega

Kui näed oma kimbus hortensiat, sirelit või roose, võid julgelt panna ⅔ vaasi vett täis. Lisaks, kuna tegu on tugevate vartega, vee temperatuur peab olema käega katsutavalt kuum ehk 50 – 60 kraadi. Jäta meelde, kui oled valinud lopsakaid lilli, üleliigsete lehtede eemaldamine pikendab märgatavalt nende seismisaega.

Lilled pehmete vartega

Enamus kevadlilledel on pehmed ja helerohelised varred. Näiteks nagu tulpidel, liiliatel ja hundiubadel. Et hoida neid sorte värskena, pane nad seisma pooltäidetud vaasi jaheda veega. Ole nendega hoolsam kuna tegemist on õrnemat sorti taimedega ja neid on lihtsam kahjustada.

Enamus Artishok lillesalongi nimekatest kimpudest koosnevad aga eritüüpi lilledest. Seega kõige olulisem on lihtsalt lõigata varsi ja vahetada vett iga kahe päeva tagant. Võta ära üleliigseid lehti, pane vaas ⅓ veest täis ja ongi olemas!

Vaasi valik

Kui teie kimp on ümarama kujuga, siis sobivad talle ideaalselt sama kujuga ehk ümarad või alt laieneva põhjaga vaasid.

Samas kui tegu on näiteks värskete pikkavarreliste lõikelilledega, siis parim valik on kõrge silindrikujuline vaas. Artishok soovitab valida koju neutraalseid klaasist vaase, mis sobivad imehästi igat tüüpi kimbu ja lillesordiga.

Kimbu eest hoolitsemine ei pikenda mitte ainult lillede eluiga, vaid pakub sulle võimalust korraks aeg maha võtta ja pühendada hetke endale ja loodusele.

0